Rehoľa minoritov a UCM vydali spolu kalendár, poskytnú ho zdarma

Fotografie študentov a pedagógov z Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave sa stali súčasťou kalendára na rok 2019, ktorý vydala Rehoľa minoritov na Slovensku. Je venovaný Rómom, zábery pochádzajú z obcí Lomnička a Muránska Dlhá Lúka.

Snímky vznikali v rámci tvorivej dielne Ateliéru komunikácie v médiu fotografie na FMK a súčasne predstavujú semestrálny výstup študentov z predmetu žurnalistická fotografia. „Rómovia a ich spôsob života sú často nepochopené a predmetom odsúdenia bez toho, aby sme poznali podmienky, v ktorých žijú, prípadne tradície, ktoré ich ovplyvňujú. Aj oni zažívajú každodenné menšie i väčšie radosti a starosti vytvárajúce denný kolorit života. Je plný krásy, túžob, ale aj utrpenia a skrytých nádejí. Sme veľmi radi, že aj touto cestou môžeme pomôcť pochopiť ich neľahký život, ale i krásu, ktorú v sebe ukrývajú,“ uviedol Jozef Sedlák, vedúci ateliéru.

Výber fotografií súvisí s nádejou, ktorú zosobňuje postava blahoslaveného Zefirína Jiméneza Mallu, patróna Rómov. Kalendár v úvode obsahuje aj modlitbu za Rómov. Záujemcovia si ho môžu bezplatne vyzdvihnúť v Reholi minoritov v Bratislave v Karlovej Vsi alebo na dekanáte Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave, Námestie  J. Herdu 2 (Zdroj: TASR).

Zdroj: TK KBS, TASR; ml