Výnimočná 105-ročná Slovenka zomrela v Paríži

V sobotu 11. novembra 2017 zomrela rehoľná sestra Miriam Karmažínová, dcéra kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul. Zomrela v materskom dome sestier v Paríži vo veku 105 rokov.

Narodila sa 14. júla 1912 v leopoldovskej väznici a 15-ročná vstúpila v Nitre do rehole. Ako 18-ročná odišla do Paríža, kde sa pripravovala na misie. V roku 1931 bola poslaná na misie do Iránu, kde pôsobila 49 rokov v školstve na viacerých postoch ako vychovávateľka v škôlke alebo v škole. Nejaký čas vypomáhala aj v školskej administratíve ako účtovníčka. Vyučovala aj francúzštinu a hudbu na legendárnej francúzskej škole Jeanne d’Arc v Teheráne.

Po vypuknutí islamskej revolúcie a prežití pokusu o zavraždenie sestra Miriam vo februári 1979 za dramatických okolností opustila s pomocou francúzskych diplomatov Irán. Vrátila sa späť do Paríža, kde tiež vypomáhala pri práci s deťmi, ktoré mala veľmi rada a u ktorých bola obľúbená. V Paríži prežila 38 rokov. Aktívne podieľala na fungovaní Slovenskej katolíckej misie. Do posledných chvíľ zostala v úzkom kontakte so svojimi bývalými žiačkami, z ktorých mnohé dnes zastávajú významné pozície v iránskej spoločnosti aj v diaspóre.

-fc-